info@preventado.cz   +420 777 003 773

Uznat bederní páteř jako nemoc z povolání nebude jednoduché, avšak ne nemožné.

V poslední době se kolegové z naší laboratoře ergonomie a fyziologie práce čím dál častěji setkávají s dotazy, jak to tedy bude s uznáváním nemocí z povolání pro bederní páteř. Problematika to není vůbec jednoduchá. Následující text vám ji přiblíží.

Jak jsme zmínili v předchozím článku o pracovních polohách, strašákem je datum 1. 1. 2023, kdy vejde v účinnost novela nařízení vlády č. 290/1995 Sb., která umožní uznávat chronické onemocnění bederní páteře. Jedná se například o diagnózy lumbago, ischias, diskopatie a další, způsobené dlouhodobým přetěžováním.

Jednou ze základních podmínek pro uznání těchto nemocí jako nemoci z povolání je odpracování 60 směn ročně, při kterých dochází k překračování limitu 3 400 N na meziobratlové ploténky pracovníka. V tomto případě se jedná o část bederní páteře v úseku 4. a 5. obratle.

Tento limit vychází z již 40 let staré studie americké instituce pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (NIOSH). Těchto 60 nadlimitních směn musí být odpracováno ročně, a to alespoň ve 3 po sobě jdoucích letech. Zároveň musí mít pracovník po tuto dobu alespoň 12měsíční pracovní neschopnost související s potížemi bederní páteře a splňovat řadu klinických a zobrazovacích (radiologických) kritérií.

Pro uznání poškození bederní páteře jako nemoci z povolání bude nutné splnit celou řadu kritérií. Roli bude hrát i věk.

Mezi klinická kritéria patří 7 typů specifických neurologických vyšetření, které se zaměřují na bolestivost, ztrátu motorických a senzitivních funkcí a podobně. Mezi zobrazovací vyšetření patří magnetická rezonance, kterou je nutné prokázat až 6 specifických poškození páteře týkajících se například vážného poškození meziobratlové ploténky, posunu obratlů a další. S přibývajícím věkem musí šetřený pracovník splňovat o to více těchto klinických a zobrazovacích kritérií.

Díky přísným kritériím nelze počítat s významných nárůstem nových případů nemocí z povolání pro bederní páteř.

Rada evropských států má poškození páteře jako nemoc z povolání již mnoho let v seznamu těchto nemocí. Kritéria i počet uznaných nemocí z povolání se velmi liší. Například v Německu se ročně uznají nemoci páteře u stovek zaměstnanců, na Slovensku se jedná o jednotlivce. 

V některých případech stačí zvednout pouze 1 kg břemeno a již může dojít k překročení limitů NIOSH.

Jako velký problém vnímáme skutečnost, že v některých případech stačí zvednout pouze 1 kg břemeno a již může dojít k překročení limitů NIOSH. Významnou roli pro překročení těchto limitů pro bederní páteř však nehraje pouze samotná hmotnost břemene (může se jednat o výrobek, přepravku, vozík či pacienta), ale také vzdálenost břemene od těla pracovníka, poloha bederní páteře při manipulaci (předklon, úklon, rotace) a jiné.

Tento obrázek nemá žádný popisek

Je důležité zmínit, že úprava nařízení vlády pro toto uznávání a současné znění kategorizace prací bude vyvolávat nesoulad a nespokojenost, jelikož prakticky i pro kategorii první (pro faktor celková fyzická zátěž) mohou být překročeny limity NIOSH. Předpokládá se novelizace příslušné kategorizační vyhlášky, která je ale dosud v nedohlednu.

Závěrem tedy velmi doporučujeme chránit zaměstnance systematickým vyhledáváním a odstraňováním rizik způsobených nevhodnou manipulací s břemeny.

Rádi Vám s touto problematikou pomůžeme. Ať už dalším připravovaným článkem, jak správně manipulovat s břemeny, které způsoby manipulace jsou pro bederní páteř kritické apod. či zaškolením do používání indexovaných metod, které vám s identifikací rizik pomohou. V současné době připravujeme vývoj vlastních ergonomických aplikací, které tuto problematiku zohlední.

Radim Pektor

Radim je náš guru v ergonomii a fyziologii práce. Jeho více než 14ti letá praxe v oboru mluví za vše. Jako vedoucí autorizované laboratoře řeší klíčové momenty v zakázkách laboratoře ergonomie a fyziologie práce. Většího odborníka na ergonomii jen stěží najdete.

Pošlete článek také kamarádům či kolegům

Nejčtenější články

JAKÉ JSOU ZMĚNY V PRACOVNĚLÉKAŘSKÝCH SLUŽBÁCH?

V účinnosti od 1. 1. 2023 se mění vyhláška č. 79/2013 Sb., o specifických zdravotních službách. Zde uvádíme oblasti, kterých se změny týkají: PERIODICKÉ PROHLÍDKY🔵 Doposud stanovená povinnost prohlídek u prací zařazených do kategorie 1 nebo 2 (bez rizik ohrožení zdraví/profesních rizik) odpadá.🔵 U „čisté“ kategorie práce 1 nebo 2 je periodická prohlídka pouze pokud […]

ČÍST DÁLE 10. února 2023

Proč generace Y preferuje práci z domu?

Práce nám nemusí přivodit jen karpální tunel, bolest v šíji nebo namožená záda ze zvedání těžkých břemen. Schopnost mileniálů vnímat důležitost „work–life balance“ může obohatit nás všechny.

ČÍST DÁLE 5. června 2024

Potřebujete vyřešit BOZP, ergonomii nebo pracovnělékařské služby ve své firmě?

Ozvěte se nám. Zařídíme, aby se na vašem pracovišti všichni cítili lépe a bezpečněji.

info@preventado.cz

+420 777 003 773