info@preventado.cz   +420 777 003 773

Proč generace Y preferuje práci z domu?

Narozená mezi lety 1981 a 1996, odkojená rostoucími a rozvíjejícími se digitálními technologiemi a připravená obrátit tradiční „pracovní morálku“ kompletně naruby – to je generace Y, také často označovaná jako „mileniálové“.

Než dospěla generace Z, mileniálové byli oblíbenými otloukánky mainstreamových médií, protože jejich nákupní chování, pracovní návyky nebo specifické kulturní a volnočasové zájmy nekonvenovaly s představami a hodnotami většinové společnosti. Mileniálové jednoduše odmítli převzít ten odřený a upocený štafetový kolík dlouhých přesčasů, bezhraniční subordinace a zanedbávání vlastního duševního zdraví a rozhodli se vykročit vlastní cestou.

V čem jsou mileniálové jiní

Pracovat od nevidím do nevidím, abych udělal dojem na šéfa, vyškrábl se o dvě tři příčky v korporátním žebříčku a pak to jednou za rok oslavil lyžovačkou v Alpách? Nezájem – raději půjdu domů za světla a cestou si dám v parku pivo s kamarádem. Přistupovat k životní dráze jako k checklistu „dospělých úkolů“ jako je rodina, dům se zahradou, hypotéka, auto a chalupa na důchod? Ani za nic – v nájmu se taky dá žít a rodina může mít různé podoby, hlavně ať je šťastná.

Tomuto postoji se uceleně říká „work–life balance“, což je slovní spojení, jehož význam se postupem času tak překroutil, že ho někteří lidé berou za urážku konceptu píle, pracovitosti a kariérní motivace. Ne však mileniálové. Podle Deloitte Global Survey (©2021) a Mental Health Foundation (©2023) mají mileniálové mnohem vyšší předpoklady pro rozvoj klinické deprese a jiných duševních obtíží, často spojených právě se stresem v pracovním prostředí.

Otevřenost není slabost

Navzdory tomu má generace Y vůbec nejnižší procento zneužívání alkoholu, sebevražd nebo jiných škodlivých strategií pro zvládání zátěže. Když jsem na začátku tohoto komentáře uvedl, že „mileniálové byli často otloukánky mainstreamových médií“, měl jsem na mysli mimo jiné právě nevhodné zdůrazňování jejich neschopnosti čelit stresu. Mileniálové (spolu s generací Z) jsou dokonce dodnes často označováni za „úzkostnou generaci“ (anxious generation).

Nic ale nemůže být vzdálenější pravdě než tyto zjednodušující soudy. Mileniálové nejsou úzkostnější, jen o svých problémech mluví otevřeněji. Mileniálové nejsou méně odolní, naopak hledají lepší a bezpečnější způsoby řešení vážných obtíží. Mileniálové nejsou neloajální, ale kladou velký důraz na dodržování deklarovaných hodnot a poslání svých zaměstnavatelů. Mileniálové nejsou neuctiví k autoritám, jen vnímají autoritu jako něco zaslouženého a vzájemnéího.

Jejich bezproblémová adaptabilita na nové technologie a softwarová řešení z nich dělá perfektní inovátory a průkopníky nových cest pro váš tým. Jejich schopnost přemýšlet nad efektivitou a smysluplností některých dávno zavedených a zkostnatělých interních procesů z nich nedělá líné nebo neuctivé pracovníky, ale silné motivátory ke změně a růstu celé firmy.

K čemu mi to všechno je?

Čemu se můžeme od mileniálů naučit? Vzhledem k tomu, že v práci trávíme polovinu svého života, nemůžeme si dovolit dívat se na stres a své strádající duševní zdraví jako na soukromou věc každého z nás, kterou je potřeba od práce striktně oddělovat.

Práce nám nemusí přivodit jen karpální tunel, bolest v šíji nebo namožená záda. Schopnost mileniálů vnímat důležitost „work–life balance“ může obohatit celý tým. A schopnost HR manažerů a majitelů firem pochopit tuto silnou potřebu této početné generace může být klíčovým východiskem pro přitáhnutí vysoce produktivní, dynamické a inovativní pracovní síly.

Máme pro vás řešení

Ať už je pro vás práce na home office budoucí výzvou nebo už jste se do její implementace dávno pustili, máme pro vás a vaše zaměstnance online kurz. Vyzkoušejte ho zdarma v naší aplikaci Fabis → www.fabis.cz/online-skoleni

Použité zdroje

[1] Deloitte (©2021), https://www.deloitte.com/global/en/issues/work/content/genz-millennialsurvey.html

[2] Mental Health Foundation (©2023), https://mentalhealthfoundation.org/millennials-and-mental-health/

[3] Mindtools.com (©2024); https://www.mindtools.com/a4emczr/millennials-in-the-workplace

[4] Úvodní fotka: Chris Spiegl, Unsplash.com

Pošlete článek také kamarádům či kolegům

Nejčtenější články

Zaměstnanci mají ve vedrech nárok na nápoje i placené přestávky, některé firmy zkracují pracovní dobu

Česko v červenci zasáhla vlna tropických veder a firmy mnohdy řeší, jak svým zaměstnancům zajistit přijatelné teplotní podmínky pro práci. Legislativa stanovuje povinnost poskytnout ochranný nápoj při teplotě nad 34 °C. Pokud teplota na pracovišti vystoupá až na 36 °C, zaměstnanci mají nárok na placené bezpečnostní přestávky. Za nedodržení předpisů hrozí firmám pokuta až dva […]

ČÍST DÁLE 10. července 2019

Co je lokální svalová zátěž

Jistě znáte někoho, kdo si stěžuje na bolest v zápěstí nebo v lokti s tím, že „to má z práce“. A klidně může mít pravdu! Tyto bolesti, představující řadu diagnóz, jako například syndrom karpálního tunelu, radiální nebo ulnární epikondylitidu (známé jako tenisový nebo oštěpařský loket), artrózu, skákavý prst a další, lze totiž často přisoudit přetěžování horních končetin. […]

ČÍST DÁLE 12. února 2021

Potřebujete vyřešit BOZP, ergonomii nebo pracovnělékařské služby ve své firmě?

Ozvěte se nám. Zařídíme, aby se na vašem pracovišti všichni cítili lépe a bezpečněji.

info@preventado.cz

+420 777 003 773