info@preventado.cz   +420 777 003 773

Na co si dát pozor při výběru bezpečnostní obuvi? A opravdu pomůžou individuální stélky?

Musíte v práci nosit předepsanou bezpečnostní obuv? Trápíte se v ní a bolí vás z ní chodidla? 🥾

Bezpečnostní boty jsou zpravidla těžké, tvrdé, neforemné a v kombinaci s několika dalšími faktory vám mohou práci pořádně znepříjemnit 😵‍💫. Nosit je ale z důvodu bezpečnosti musíte. Co teď?

Zkuste se zaměřit na několik základních bodů:

✅ Vhodná pracovní obuv:
Přesné parametry a prvky v pracovní obuvi jsou dány bezpečnostní třídou, kterou určuje typ a charakter vaší práce. To je fakt, který jako zaměstnanec musíte respektovat. Z praxe ale vím, že v každé bezpečnostní třídě se dá vybrat. Dejte si při výběru záležet a vyzkoušejte ideálně více značek, vzorů a velikostí. Při výběru se zaměřte především na hmotnost obuvi, flexibilitu podešve, vyvážení přední a zadní části boty a vhodnou délku a šířku, aby nedocházelo k útlakům prstů. Dobrou zkušenost mám například s botami Jalas, nebo Uvex. Např. obuv Uvex u svých bot nabízí také výběr vhodné šířky, aby obuv respektovala parametry vašeho chodidla…což je v oblasti bezpečnostních bot celkem unikát 👍.

✅ Nekupovat zbytečně předimenzovanou obuv, než je pro vaši práci třeba. S každým stupněm bezpečnosti se zvyšuje i hmotnost obuvi, tuhost, nižší komfort atd. 🤷🏻‍♂️

✅ Individuální stélky (odlehčení, zaosení):
Bezpečnostní obuv můžete zkusit doplnit individuálními stélkami, které mohou zvýšit celkový komfort a pohodlí v pracovních botech. Pokud se jedná o případ, kdy je chodidlo/tělo ve špatném osovém postavení a dá se to do kombinace s nevhodnou pracovní obuví, tak je problém/bolest na světě hned. V případě výroby stélek je třeba zohlednit také dynamický či statický charakter vaší práce (má vliv na vybraný materiál a výsledný vzhled stélky).

⚠️ Variantu stélek v pracovní obuvi ale vždy konzultujte s vaším BOZP technikem, který se ujistí, že obuv i po vložení nových stélek splňuje veškeré bezpečnostní parametry (např. riziko změny deformační zóny v oblasti prstů, ESD vlastnosti/vodivost ve výbušninářském prostředí aj.)

✅ Pokud vás v práci bolí chodidla, doporučuji navštívit odborníka, který se této problematice věnuje (ideálně preventivně, ale pokud problémy už jsou, tak určitě není na co čekat – nic nenahradí individuální konzultaci a rady šité na míru).

✅ Pokud to charakter práce dovolí je vhodné během směny střídat pracovní polohy (stoj, sed, chůze) např. v kombinaci se zavedením rotace mezi jednotlivými pracovními činnostmi. Zkrátka předejít dlouhodobé jednostranné zátěži přenášené nejenom na chodidla.

✅ Protiúnavové rohože
Při dlouhodobém stání mohou ulevit chodidlům i celému tělu.

💡 Vše se dá řešit pokud je ochota a chuť na straně zaměstnance i zaměstnavatele.

Za článek děkujeme našemu kolegovi Petrovi Kadlecovi. Pokud byste rádi svoje problémy s chodidly konzultovali osobně, neváhejte se na něj obrátit (www.zdravachodidla.cz)

Pošlete článek také kamarádům či kolegům

Nejčtenější články

Co je lokální svalová zátěž

Jistě znáte někoho, kdo si stěžuje na bolest v zápěstí nebo v lokti s tím, že „to má z práce“. A klidně může mít pravdu! Tyto bolesti, představující řadu diagnóz, jako například syndrom karpálního tunelu, radiální nebo ulnární epikondylitidu (známé jako tenisový nebo oštěpařský loket), artrózu, skákavý prst a další, lze totiž často přisoudit přetěžování horních končetin. […]

ČÍST DÁLE 12. února 2021

JAKÉ JSOU ZMĚNY V PRACOVNĚLÉKAŘSKÝCH SLUŽBÁCH?

V účinnosti od 1. 1. 2023 se mění vyhláška č. 79/2013 Sb., o specifických zdravotních službách. Zde uvádíme oblasti, kterých se změny týkají: PERIODICKÉ PROHLÍDKY🔵 Doposud stanovená povinnost prohlídek u prací zařazených do kategorie 1 nebo 2 (bez rizik ohrožení zdraví/profesních rizik) odpadá.🔵 U „čisté“ kategorie práce 1 nebo 2 je periodická prohlídka pouze pokud […]

ČÍST DÁLE 10. února 2023

Potřebujete vyřešit BOZP, ergonomii nebo pracovnělékařské služby ve své firmě?

Ozvěte se nám. Zařídíme, aby se na vašem pracovišti všichni cítili lépe a bezpečněji.

info@preventado.cz

+420 777 003 773