info@preventado.cz   +420 777 003 773

Třetině Čechů je podle průzkumu v práci zima, nejvíce v těchto dnech trpí stánkaři na vánočních trzích

Česko tento týden opět zasáhnou mrazy, podle předpovědi by se teploty okolo nuly měly držet až do Vánoc. Mrazivé počasí je nepříjemné především pro lidi, kteří pracují venku, chladno je ale často i lidem v nedostatečně vytápěných kancelářích. Na zimu na pracovišti si podle průzkumu společnosti Preventado stěžuje každý třetí pracující Čech, 42 % Čechů navíc nemá možnost teplotu v práci regulovat.

Teplota na pracovišti a ochrana zaměstnanců před chladem je předmětem nařízení vlády.  Optimální teplota pro kancelářskou práci náročnou na pozornost by se měla pohybovat mezi 21 a 23° C. Společnost Preventado, která se zabývá ergonomií a ochranou zdraví při práci, v aktuálním průzkumu zjistila, že 34 % Čechů teplota v práci nevyhovuje, stěžují si hlavně na zimu. „Zaměstnavatel je povinen zajistit odpovídající teplotu na pracovišti, případně ochranu před chladem. Podle našich poznatků jsou ale pracoviště často nedostatečně vytápěná, což potvrzují i výsledky průzkumu. Téměř 30 % pracujících Čechů navíc podle průzkumu vadí, že si teplotu v práci nemohou regulovat,“ komentuje výsledky Radim Pektor ze společnosti Preventado. Z průzkumu dále vyplynulo, že většina Čechů (59 %) preferuje teplotu mezi 20 a 22 stupni, ženy přitom vyžadují vyšší teplotu než muži.

 

graf: Jaká je podle vás ideální teplota v místnosti? (zdroj dat: prosincový průzkum společnosti Preventado)

 

Legislativní ochrana před zátěží chladem je důležitá především u profesí, které vykonávají práci venku. V případě poklesu teploty pod 10 °C musí být zaměstnanec vybaven speciálním tepelně izolačním oděvem, při teplotě 4 °C a méně má navíc nárok na rukavice, zimní obuv, teplý ochranný nápoj a každé dvě hodiny na přestávku v takzvané ohřívárně. „Legislativa také upravuje maximální dobu nepřetržité venkovní práce, při teplotách -10,1 až -20 °C by neměla přesáhnout jednu hodinu, do teploty -30 °C pak 30 minut, za nižších teplot by se venkovní práce neměla, až na výjimečné situace, vykonávat vůbec,“ vysvětluje Radim Pektor. Ze zkušeností společnosti Preventado jsou však tato opatření často podceňována, a to nejen zaměstnavateli, ale někdy i samotnými zaměstnanci, kteří nedodržují pravidelné přestávky a neoblékají se dostatečně teple. „Rizik podceněné ochrany před chladem je spoustu, od omrzlin a nachlazení až po ohrožení života podchlazením. Rizikovou skupinou jsou paradoxně živnostníci, na které se ochranná legislativní opatření nevztahují. Například prodejci na vánočních trzích často tráví na mrazu skoro celý den bez přestávek, svařák jako ochranný nápoj přitom nelze doporučit, alkohol totiž riziko podchlazení ještě zvyšuje. Doporučil bych jim například bateriově vyhřívané vesty, rukavice nebo ponožky,“ doplňuje Radim Pektor.

Pošlete článek také kamarádům či kolegům

Nejčtenější články

JAKÉ JSOU ZMĚNY V PRACOVNĚLÉKAŘSKÝCH SLUŽBÁCH?

V účinnosti od 1. 1. 2023 se mění vyhláška č. 79/2013 Sb., o specifických zdravotních službách. Zde uvádíme oblasti, kterých se změny týkají: PERIODICKÉ PROHLÍDKY🔵 Doposud stanovená povinnost prohlídek u prací zařazených do kategorie 1 nebo 2 (bez rizik ohrožení zdraví/profesních rizik) odpadá.🔵 U „čisté“ kategorie práce 1 nebo 2 je periodická prohlídka pouze pokud […]

ČÍST DÁLE 10. února 2023

Co je lokální svalová zátěž

Jistě znáte někoho, kdo si stěžuje na bolest v zápěstí nebo v lokti s tím, že „to má z práce“. A klidně může mít pravdu! Tyto bolesti, představující řadu diagnóz, jako například syndrom karpálního tunelu, radiální nebo ulnární epikondylitidu (známé jako tenisový nebo oštěpařský loket), artrózu, skákavý prst a další, lze totiž často přisoudit přetěžování horních končetin. […]

ČÍST DÁLE 12. února 2021

Potřebujete vyřešit BOZP, ergonomii nebo pracovnělékařské služby ve své firmě?

Ozvěte se nám. Zařídíme, aby se na vašem pracovišti všichni cítili lépe a bezpečněji.

info@preventado.cz

+420 777 003 773