info@preventado.cz   +420 777 003 773

Bezpečnost práce a ergonomie na home office

Nejprve nutnost, pak vítaný benefit. Pandemie donutila řadu lidí pracovat na home office (ať už dle nařízení vlády, či z důvodu pocitu odpovědnosti). Značná část zaměstnanců – zejména mileniálové a generace Z – si dle Deloitte Global Survey (2021) tento pracovní model nakonec velmi oblíbila. Dokonce natolik, že se pro některé z nich stal klíčovým benefitem při hledání nového zaměstnání.

Ani práce z pohodlí vlastního domova se ale neobejde bez pravidel a zákonů, které dávají rámec celé řadě oblastí: formulace dohody, náležitosti výpovědi, kompenzace nákladů, či pravidla bezpečnosti práce a doporučení v ergonomii práce.

Zaměstnavatel je například povinen zajistit, aby pracovní podmínky na home office byly stejně bezpečné, jako na pracovišti. Od zaměstnance se naopak vyžaduje, aby dodržoval pravidla, vnímal rizika a předcházel jim.

Nejdůležitější a často opomíjené body bezpečné práce z domova

Revize firemních spotřebičů – předcházíte zraněním elektrickým proudem nebo dokonce i požáru.

Kontrola funkčnosti hasicích přístrojů nebo volná přístupnost nouzových východů – když dojde k nejhoršímu, je pozdě na to zjistit, že něco nefunguje!

→ Prevence nehod při běžném pohybu po domácnosti – naraženiny nebo zlomeniny hrozí i při něčem tak triviálním, jako jsou přečnívající dvířka od skříňky.

V neposlední řadě i ergonomie pracoviště – správné nastavení monitoru, židle, osvětlení, používání vhodné externí klávesnice a myši, pravidelné přestávky a kompenzační cviky rukou i těla jsou zásadní pro prevenci dlouhodobých zdravotních obtíží.

Nebudu vás už déle unavovat poučkami… U nás ve firmě PREVENTADO velmi dobře víme, že školit se v bezpečnostních opatřeních a číst si v zákonech a nařízeních nikoho příliš nebaví.

Právě proto dlouhodbě tvoříme, aktualizujeme a neustále vylepšujeme naši e-learningovou platformu Fabis, která nabízí širokou škálu e-learningových kurzů – mezi nimi mimo jiné i kurz Práce na home office.

Ať už je pro vás práce na home office budoucí výzvou nebo už jste se do její implementace dávno pustili, můžete náš kurz vyzkoušet zdarma v naší aplikaci Fabis → www.fabis.cz/online-skoleni

Pošlete článek také kamarádům či kolegům

Nejčtenější články

Co je lokální svalová zátěž

Jistě znáte někoho, kdo si stěžuje na bolest v zápěstí nebo v lokti s tím, že „to má z práce“. A klidně může mít pravdu! Tyto bolesti, představující řadu diagnóz, jako například syndrom karpálního tunelu, radiální nebo ulnární epikondylitidu (známé jako tenisový nebo oštěpařský loket), artrózu, skákavý prst a další, lze totiž často přisoudit přetěžování horních končetin. […]

ČÍST DÁLE 12. února 2021

Máme nový kariérní web

Spustili jsme nový kariérní web! Chtěli jsme sjednotit a zpřehlednit naše pracovní nabídky a věříme, že díky této nové microsite se nám to povedlo. Volné pozice, firemní benefity, představení našeho byznysu a týmu kolegů.

ČÍST DÁLE 24. července 2024

Potřebujete vyřešit BOZP, ergonomii nebo pracovnělékařské služby ve své firmě?

Ozvěte se nám. Zařídíme, aby se na vašem pracovišti všichni cítili lépe a bezpečněji.

info@preventado.cz

+420 777 003 773